tirsdag 26. september 2017

Pangea

Slik var verden for lenge siden, i perioden etter at Sør-Sudan ble selvstendig men før Brexit.
Kart 5 på https://bortebest.no/kule-kart/.

lørdag 16. september 2017

Slik kan en også se det!

Utsagnet om at Trøndelag er en av verdens rikeste regioner fordi folk her ikke bruker penger på klær (skulle nesten tro at forfatterne har vær her) kan jeg ikke være med på, fordi det bryter med alt jeg har lært om samfunnsøkonomi til nå. Ellers mange interessante observasjoner som sjelden kommer fram i kart. Fra The Onion: Our Dumb World Atlas of the Planet Earth.



mandag 11. september 2017

Innerdalstårnet II – Hvordan kan et fjell som kaster skygge fra to fjelltopper bare ha én topp?

Etter å ha spekulert en del over forrige post, Innerdalstårnet I, tok jeg en titt på Innerdalstårnet i Norge i bilder. Der er det tydelig at høydemodellen som ortofotoet er drapert over er feil. Fjellet kaster nemlig tre skygger over Innerdalen, en fra Lilletårnet, en fra Innerdalstårnet og en fra Tårnfjellet, mens ortofotoet er drapert over en høydemodell med bare to topper. Og det er vel fra dette at problemet med høydekurvene som jeg diskuterte i forrige post, også stammer. I stor målestokk er det ikke brukt høydekurver fra databasen med høydekurver tilpasset målestok 1:50000. Det er derimot skrevet ut høydekurver med grunnlag i Kartverkets digitale terrengmodell, og når terrengmodellen er feil blir også høydekurvene feil, og 3D-visualiseringen i Norge i bilder blir selvsagt også feil.    

Hvor er fjelltoppen som kaster den tredje skyggen over Innerdalen? I hvert
fall ikke i Kartverkets høydedatabase.

Innerdalstårnet I – Hvordan kan det bli så store forskjeller mellom rasterkart og vektorkart?

Jeg er ikke i tvil om hvilket av de to kartene som best representerer virkeligheten – jeg var nemlig i Innerdalen i helga. Der var det mange fjell, men ikke alle fjellene var med i kartet. Det nederste kartet er det beste, for der er det synlig at det eksisterer et fjell som er 1344 meter høyt og som heter Lilletårnet. I det første kartet er dette fjellet borte.

Hvordan kan det skje at to kart som viser det samme området  kan bli så forskjellige? Det første er basert på det siste av vektordata som finnes i Kartverkets databaser. Det andre er basert på Kartverkets rasterdatabase som jeg trodde var laget med grunnlag i samme dataforvalters vektordata, altså første kart. Begge kartene er å finne i karttjenesten norgeskart.no.

Lilletårnet og Innerdalstårnet.

Kart uten Lilletårnet.
Kart med Lilletårnet.