søndag 8. juli 2018

Folk på Ytterøya føler seg nok litt snytt

Før hadde vi noe som het Rutebok for Norge hvor alle bussruter og togruter og andre ruter var samlet, og som gjorde at det gikk an å ta seg fram med kollektivtransport i dette landet. Det var en tid da ruter også korresponderte slik at en kunne forvente at når bussen gikk til togstasjonen så var det for at du skulle kunne reise videre med toget. Nå er busstidene matchet akkurat tilstrekkelig i utakt til at ingenting korresponderer, for å forhindre at konkurrerende selskaper skal ha mulighet til å «snylte» på passasjerer som et transportselskap har fraktet til et sted der et annet selskap også har ruter.

I dag har selskapet Entur AS tatt over virksomheten til Rutebok for Norge og laget en ruteplanlegger på Internett hvor det går an å søke etter ruter mellom forskjellige steder. Det er viktig å merke seg at det først og fremst er et sted hvor man kan søke etter reiseruter, ikke finne ut hvordan man kan reise. Ruteplanleggeren finner for eksempel ikke noen måte å komme seg femten kilometer fra Straumen, kommunesenteret i min hjemkommune, til Verdal stasjon i nabokommunen.

Men kartet i ruteplanleggeren er kanskje fint likevel? Det temaet skal jeg la ligge nå og heller kanskje komme tilbake til. Det viktige akkurat nå er å få på plass det som burde være med i kartet, og i mitt nærområde så gjelder dette først og fremst Ytterøya. Ytterøya har omtrent 600 innbyggere fordelt på 28 kvadratkilometer fruktbart land, strategisk plassert nesten midt i det indre fjordbassenget i Trondheimsfjorden mellom Mosvika, Inderøya og Levanger. Men på kartet til en-tur.no mangler øya. Ytterøya er ikke der.

Kart fra ruteplanleggeren en-tur.no over Innherred, hvor Ytterøya mangler.
Noen av veiene på øya er synlige som hvit ferdigkokt spagetti i nærheten av
Hokstad ferjeleie.