søndag 19. januar 2020

Projeksjon

Det er mange nettsteder som viser hvor feil størrelsen på landene kan bli når en bruker Mercators projeksjon, for eksempel denne. Her er to kart fra Statistisk sentralbyrå (SSB) som viser hvor stor forskjell det kan bli på arealene i norske kart med bevisstløs omgang med projeksjoner.




Familiens stor verdensatlas med mange grove feil

Forlaget Vigmostad & Bjørke AS glemte tydeligvis å engasjere noen til å sjekke og redigere kartene i deres 2019-utgave av Familiens store verdensatlas. Jeg tenker at folk i Stokmarknes, Svolvær, Brønnøysund og Sandnessjøen blir sure når de ser at de fire byene er utelatt, mens mindre steder i de samme kommunene som Sandnes, Strønstad, Angersneset, og Kråknes har fått plass. Lofotens fastlandsforbindelse som ble åpnet i 2007 har kommet med i kartet, mens veiforbindelsen til Bø i Vesterålen som ble åpnet i 1980, er utelatt.

Utsnitt av kartet over nordlige Skandinavia i Familiens store verdensatlas. Ut fra det pene utvalget av grove feil som jeg fant etter en liten titt, regner jeg med det er mye morsomt å finne for den som leter.