mandag 26. oktober 2020

Det minst informative kartet om koronasmitte

Folkehelseinstituttets kart over antallet meldte tilfeller av koronasmitte per kommune taler for seg: Her er det ingen som har tenkt på at kartet skal formidle informasjon. Det er nok heller ikke noen som har reflektert over om kartet formidler feilinformasjon. Det gjør det. Dette er et stjerneeksempel på bevisstløs feilinformajon med kart.

Ved at det bare er Oslo og kanskje marginalt i Bergen og Trondheim, som står fram i kartet, så forteller det at korona er et problem som eksisterer i bare i de tre nevnte kommunene. Det kartet egentlig viser er at det er mange flere innbyggere i Oslo enn i de fleste andre kommunene. 

Den mest folkerike kommunen, Oslo, har mange ganger flere innbyggere enn den neste kommunen på skalaen og hundre ganger så mange innbyggere som kommuner flest. Når man da bruker en skala som ikke er klasseinndelt og med en glidende fargeovergang fra kommunene med færrest registrerte koronatilfeller til de med flest, da havner nesten alle kommunene i en klump i den nederste enden av skalaen, mens den mest folkerike troner alene i den andre enden. Når man i tillegg legger så svak fargetone på kommunene i den nedre delen av skalaen at de nesten ikke vises, da er kartastrofen total.


Kart fra Folkehelseinstituttet som forteller at utenom Oslo er koronavirus ikke noe problem. 























Hvordan skulle Folkehelstinstituttet så ha utformet kartet? Det skulle ha vist antallet smittetilfeller per 1000 innbyggere, selvsagt. I tillegg må alle kommunene selvsagt være synlige.  






søndag 11. oktober 2020

Turismen går på høygir men turistinformasjonen henger etter


Lofast, fastlandsforbindelsen til Lofoten ble åpnet av Dronning Sonja i 2007, men oppdaterte kart til å plassere på ferjekaiene hadde hun ikke med seg, og det har ingen hatt med seg senere heller. Jeg vet ikke hvem som har ansvaret for å opplyse om sånt nå. Svenske Järnveger? Coop kanskje, eller et annet usannsynlig selskap som vant siste anbudsrunde. Uansett: GJØR NOE! I en landsdel med turisme-ambisjoner bør kartene vise vegene slik de er i dag og ikke slik de var i forrige tusenår.

Fordi land slutter på fylkesgrensa er det også andre ufrivillig morsomme ting i kartet. E10 ser for eksempel ut til å ha flere vegstrekninger over åpne havet.