søndag 31. januar 2016

"Hæ, hæ! Se det lille puslete fylket helt på enden der da dere!"

Endelig et kart som viser folk nordfra hvor skapet skal stå. Alt for lenge har Finnmark fått breie seg på et areal som er større enn Hordaland, Rogaland, Vest-Agder, Aust-Agder, Telemark, Vestfold og Buskerud til sammen. Alle i sør vet hvor mye viktiger Sørlandet er for den alminnelige selvtilfredsheten enn Finnmarkskysten, og her er projeksjonen som er laget for å underbygge dette.
















Vi har en lov som sier hvilke stedsnavn statlige selskap som Norsk Tipping skal bruke i kart, men ingen lov som sier at statsgamblingselskapet skal bruke et kart som ligner på virkeligheten. Her har Norsk Tipping virkelig slått seg løs. Avstanden fra Trondheim til Lindesnes er omtrent den halve av det avstanden er fra Trondheim til Vardø, men i dette kartet har Norsk Tipping krympet landet så mye i nordlige landsdeler at det ser ut som om Trondheim ligger midt mellom Lindesnes og Vardø.

For sammenligningens skyld:

   

tirsdag 26. januar 2016

Stedsnavn i alle retninger

Stedsnavn skal identifisere stedet som det refereres til så utvetydig og nøyaktig som mulig. Samtidig ønsker vi at kartet skal være grafisk ryddig og fint. Rot tar oppmerksomhet bort fra det som kartet skal informere om.

I dette kartet laget av Statens forvaltningstjeneste, som er diskret farget og ganske tiltalende å se på, ser det ut til at det har vært en eksplosjon slik at stedsnavnene har havnet i alle retninger. Det er mest vanlig at stedsnavn knyttet til punkt-objekter i kartet, som for eksempel byer, er parallelle med kartkanten øverst og nederst, eller når kartet er i liten målestokk, at navnene er parallelle med breddegradene. Navn på områder kan vendes i forskjellige retninger slik at de følger selve arealet, men i dette kartet ble det i meste laget kaotisk.


mandag 25. januar 2016

Vanligvis bruker vi kart for å vise hvor noe faktisk er

Vanligvis bruker vi kart fordi det er et poeng å vise hvor steder er eller hvor et fenomen faktisk opptrer. Dette kartet fra NRK har et greit utgangspunkt med et enkelt bakgrunnskart eg et kakediagram for hvert fylke.  

Men kart blir aldri skikkelig bra når informasjonen plasseres på helt feil sted. Sør i landet er det mange fylker og derfor trangt på et lite norgeskart, men det kan ikke være nødvendig å plassere symbolet for Vest-Agder langt innover i Aust-Agder og symbolet for sistnevnte uti havet? Ser vi lenger nord er symbolet for Møre og Romsdal plassert på grensa til Sør-Trøndelag og dytter informasjonen for Sør-Trøndelag foran seg helt inn i Nordland fylke. Symbolet for Nord-Trøndelag kunne fortsatt ha fått plass i Stjørdal-Levanger-området, men det hadde sett litt merkelig med symbolet for Sør-Trøndelag nord for Nord-Trøndelag-kakestykket, så Nord-Trøndelag har fått plass rundt Mo i Rana. Ikke bra.

Et viktig poeng med kart er å gjøre informasjon lettere tilgjengelig for leseren. I dette kartet er data plassert på feil sted, og attpåtil presenteres akkurat den samme informasjonen som store fete tall som delvis dekker over kartet. Det ser flott og dramatisk ut, men kartet forenkler ingenting samtidig som det formidler feilinformasjon.


Norgeskart med et nøye utvalg av de viktigste stedene

Ephotopix formidler kart til fri bruk, men hvis dette norgeskartet er representativt for kvaliteten er det grunn til å være kritisk. Utvalget av steder som er tatt med i kartet er praktfullt tilfeldig. Folk fra Siljan er nok stolte over å være markert som det eneste viktige stedet i Telemark, mens folk i Hammerfest, Alta og Mosjøen sikkert undrer seg over at byene er utelatt til fordel for Repparfjord, Skoganvarre og Hatten.