mandag 25. januar 2016

Vanligvis bruker vi kart for å vise hvor noe faktisk er

Vanligvis bruker vi kart fordi det er et poeng å vise hvor steder er eller hvor et fenomen faktisk opptrer. Dette kartet fra NRK har et greit utgangspunkt med et enkelt bakgrunnskart eg et kakediagram for hvert fylke.  

Men kart blir aldri skikkelig bra når informasjonen plasseres på helt feil sted. Sør i landet er det mange fylker og derfor trangt på et lite norgeskart, men det kan ikke være nødvendig å plassere symbolet for Vest-Agder langt innover i Aust-Agder og symbolet for sistnevnte uti havet? Ser vi lenger nord er symbolet for Møre og Romsdal plassert på grensa til Sør-Trøndelag og dytter informasjonen for Sør-Trøndelag foran seg helt inn i Nordland fylke. Symbolet for Nord-Trøndelag kunne fortsatt ha fått plass i Stjørdal-Levanger-området, men det hadde sett litt merkelig med symbolet for Sør-Trøndelag nord for Nord-Trøndelag-kakestykket, så Nord-Trøndelag har fått plass rundt Mo i Rana. Ikke bra.

Et viktig poeng med kart er å gjøre informasjon lettere tilgjengelig for leseren. I dette kartet er data plassert på feil sted, og attpåtil presenteres akkurat den samme informasjonen som store fete tall som delvis dekker over kartet. Det ser flott og dramatisk ut, men kartet forenkler ingenting samtidig som det formidler feilinformasjon.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar